Skip to the content

PROJECT: House extension at Barnton Gardens, Edinburgh

LOCATION: Barnton Gardens, Edinburgh

CLIENT: Private client

STATUS: Completed on site 2015

DESCRIPTION: Open plan rear extension to existing bungalow.

Gilberts were commissioned in 2012 to design a large extension to a house in the Barnton area of the city. The clients’ brief included a requirement for a new kitchen/living/dining space at the rear of property, which would enhance the link between indoors and out.

The solution was to extend the existing kitchen, linking it to a large ‘L’-shaped living/dining room projected out into the back garden. Access to the garden was provided via bi-fold doors, with large, south facing picture windows creating a sunny and contemporary seating area, centred round a wood burning stove. The extension also provided additional space for another bedroom with en suite shower, and a utility room with a dedicated wine store.

Gilberts Architects

Based in Edinburgh, Gilberts deliver Architecture projects throughout Scotland.